Over ons
Onze producten
Branches
Stel zelf samen
API
Gratis proberen
Zoeken
Food fotografie met je smartphone: 5 onmisbare tips

Food fotografie met je smartphone: 5 onmisbare tips

Als eigenaar van een restaurant, foodblogger of culinair ondernemer begrijp je waarschijnlijk het belang van aantrekkelijke en smaakvolle beelden om je gerechten te presenteren. In dit artikel delen we vijf onmisbare tips op het gebied van eten fotograferen met je smartphone die je kan gebruiken voor bijvoorbeeld de social media kanalen van jouw restaurant. Van het spelen met licht tot het bewerken van je beelden: ontdek hoe je jouw culinaire creaties op de meest verleidelijke manier vastlegt.

1. Licht is alles

Wanneer je eten gaat fotograferen is het van belang dat je gebruik maakt van de juiste lichtomstandigheden. Aangezien we het hebben over smartphone fotografie hoef je hiervoor geen aparte flitsers aan te schaffen. Natuurlijk licht is vaak de beste keuze voor het vastleggen van de mooiste elementen van je gerechten en het maken van sfeervolle foto's. Zoek naar een heldere, maar indirecte lichtbron - zoals bijvoorbeeld een raam - om je eten perfect te laten belichten. Vermijd harde schaduwen en te felle lichtbronnen, want die kunnen zorgen voor ongewenste contrasten en kleurvervormingen. Experimenteer met verschillende hoeken en tijdstippen van de dag om de mooiste lichtomstandigheden te vinden.

Gebruik je creativiteit bij het spelen met licht. Probeer bijvoorbeeld een zachte, diffuse gloed te creëren door een dunne, witte stof over het raam te hangen wanneer de zon heel hard schijnt. Dit kan zorgen voor een subtiele, dromerige sfeer in je foto's.

Door bewust te zijn van de rol van licht in je foto's, kun je de natuurlijke elementen van je gerechten accentueren en je foto's naar een hoger niveau tillen. Vergeet niet te experimenteren en te spelen met verschillende lichtomstandigheden om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw unieke culinaire fotografie creaties.

2. Compositie en styling

Bij foodfotografie draait het niet alleen om het vastleggen van smakelijke gerechten, maar ook om het creëren van visueel aantrekkelijke composities. Een goede compositie en styling kunnen je foto naar een hoger niveau tillen en de eetlust van je publiek versterken.

Begin met het kiezen van een geschikte achtergrond en zorg ervoor dat deze niet afleidt van het hoofdonderwerp: het eten. Natuurlijke texturen en neutrale kleuren werken vaak goed: een houten tafel uit jouw restaurant kan al genoeg zijn. Je foto verdwijnt snel wanneer je een zwarte achtergrond en een zwart bord gebruikt, zorg dus voor voldoende contrast hierin.

En dan nu het stylen: kleine details zorgen al snel voor mooie foto's van je gerechten. Plaats het hoofdbestanddeel (bijvoorbeeld verse kruiden of specerijen) van je gerecht op de voorgrond en voeg vervolgens decoratieve elementen toe om de compositie in balans te brengen.

Probeer te spelen met verschillende composities en kijk welke het beste werkt voor het onderwerp dat je fotografeert. Experimenteer met verschillende hoeken, zoals een flatlay (een foto die recht omlaag is geschoten) of close-ups, om unieke en interessante perspectieven te creëren. Door aandacht te besteden aan compositie en styling, kun je je gerechten op een artistieke en aantrekkelijke manier presenteren.

3. Bewerk je beelden

Het bewerken van je foto's is een cruciale laatste stap. Met de juiste bewerkingstechnieken kun je de kleuren verbeteren, achteraf de belichting aanpassen op bijvoorbeeld overbelichte delen en kleine oneffenheden corrigeren zodat je gerecht er smakelijk uitziet.

Begin met het kiezen van een fotobewerkingsprogramma dat het beste voor jou werkt, zoals Adobe Lightroom of Snapseed (gratis en betaalde versies beschikbaar). Het is niet nodig om hele grote aanpassingen uit te voeren. Wanneer je de witbalans aanpast, kan je de kleuren van je gerecht nauwkeurig weergeven: een belangrijk element waardoor je de klant een realistisch beeld van een gerecht geeft. Soms verandert de camera van je telefoon namelijk de kleuren van hetgeen wat je fotografeert: iets wat je met het fotograferen van gerechten niet wil.

Wees voorzichtig met het bewerken van je foto's en vermijd overdreven aanpassingen die de natuurlijkheid van het eten aantasten. Houd het subtiel en zorg ervoor dat de foto er nog steeds natuurlijk en uitnodigend uitziet.

Handige tip: maak gebruik van de app 'Background eraser'. Een gratis app waarmee je simpel en snel een witte achtergrond kan toevoegen aan je food foto voor bijvoorbeeld de menukaart. 

4. Maak gebruik van props

Eten fotograferen met props kan je foodfotografie naar een hoger niveau tillen door een verhaal te vertellen en de sfeer van je gerecht te versterken. Kies props die passen bij het thema en de stijl van je gerecht, zoals serviesgoed, bestek en andere decoratieve elementen.

Experimenteer met verschillende texturen en materialen om visuele interesse toe te voegen aan je foto's. Houten planken, stoffen servetten, en natuurlijke accenten zoals verse kruiden kunnen als finishing touch allemaal bijdragen aan een mooie presentatie van je gerechten.

Houd rekening met de schaal en verhoudingen bij het kiezen van props, zodat ze niet overheersend worden maar juist complementair zijn aan het hoofdonderwerp: het eten. Gebruik props om de context van je gerecht te versterken.

Wees creatief en denk buiten de kaders bij het selecteren van props voor je foodfoto's. Kijk rond in je keuken, tuin, of lokale markt voor unieke en interessante items die je food foto's kunnen verrijken en je gerechten nog smakelijker laten lijken.

5. It's all about the details

Het scherpstellen op details is een essentieel aspect van food fotografie om de textuur en smaak van je gerechten over te brengen. Kies een focuspunt dat het meest interessant is en waar de aandacht naartoe moet gaan, zoals een sappige biefstuk of een rijpe framboos. Bij de nieuwste smartphones vind je in het camera menu verschillende opties waar je gebruik van kan maken zoals 'food' of 'studio' die zelf al de scherptepunten en lichtinvallen selecteert. Een mooie scherptediepte brengt jouw foto al snel naar een hoog niveau.

Denk na over hoe je de details van je gerecht kunt accentueren en vastleggen. Probeer bijvoorbeeld close-up shots te maken van druipend glazuur op een taart of luchtige kruimels op versgebakken brood. 

Zo creëer je de perfecte studiofoto's voor jouw menukaart

Wanneer we het hebben over food foto's voor op jouw menukaart, dan zijn er een aantal elementen erg belangrijk:

  1. De basis begint bij een witte achtergrond die bij elke foto hetzelfde moet zijn. Dit kan je doen door de app 'Background eraser' te gebruiken. Je laadt je gemaakte foto's gemakkelijk in, waarbij je bij elke foto dezelfde gradatie wit in je ondergrond kan toepassen.
  2. Wil je zorgen voor nog meer consistentie, zodat de foto's op jouw menukaart perfect bij elkaar passen? Dan is het belangrijk dat al je foto's vanuit dezelfde hoek genomen zijn. Dit los je gemakkelijk op door een statief te gebruiken en de foto's zo vanuit hetzelfde perspectief en met dezelfde afstand fotografeert. Zo voorkom je dat de ene foto van wat verder af is genomen, en de ander juist dichterbij.
  3. Voor het perfecte overzicht wil je ook dezelfde belichting creëren in al je foto's. Het is hierbij verstandig om een flitser te gebruiken, aangezien natuurlijk licht door de aanwezigheid van wolken en zon snel kan veranderen.

De fotostudio van MplusKASSA biedt uitkomst

Word je toch een beetje overweldigd van bovenstaande tips en wil je het fotograferen van je gerechten liever eerst uit handen geven, maar hiervoor niet meteen de jackpot betalen? Dan hebben wij de oplossing voor je: onze eigen remote fotostudio.

Wij komen met onze professionele fotostudio bij jou op locatie. Jij zorgt voor de gerechten, wij zorgen ervoor dat ze allemaal in dezelfde stijl en belichting gefotografeerd worden. Zo heb jij de ideale consistente snel start voor jouw menukaart. Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact met ons op, wij vertellen je er graag meer over! 

Stel zelf je ideale kassa samen